81 views

Як змінилася вартість молочних продуктів для тернополян за чотири роки

Протягом останніх 4 років молочні продукти постійно дорожчали. Найбільше ціни зросли з 2015-го по 2016 рік.

“У 2015-2016-их лідером подорожчання стало вершкове масло – додало 41%. Ціна зросла з 14,7 до 20,8 гривень за 200 грам. У 2017-му масло вже коштувало 30,7 гривень. 2018-му – 36 гривень. Зараз за упаковку 200 грам просять 40,1 гривень”, – написав у Facebook Олексій Дорошенко, директор Асоціації постачальників торговельних мереж.

  Молоко у 2015-му коштувало 9,2 грн/л. Зараз – 24,1 грн/л. Сметана подорожчала з 23,8 грн/кг у 2015-му до 57,9 грн/кг у 2019 році.

“Сир кисломолочний найбільше – на 29% подорожчав з 2015-го по 2016 рік – з 54,5 до 70,2 гривень за кілограм. Наступні роки ціна зростала у середньому на 10%. Зараз кілограм коштує 99,7 гривень”, – додає експерт.

  За його словами, подорожчання молочних продуктів випереджало рівень інфляції в країні.

“Водночас з кожним роком молочний кошик дорожчає все меншими темпами. Це пов’язано з тим, що у населення падає купівельна спроможність, а вартість молочки в Україні вийшла на європейський рівень. Якщо точніше, то вартість більшості цих продуктів в Україні вища за країни Східної Європи, іноді вдвічі, як молоко”, – пояснює Олексій Дорошенко.

  У квітні соціальні продукти подорожчали на 87%. Найбільше додали овочі борщового набору. Стабільно дорожчає хліб. Молочні продукти зросли в ціні від 0,4% до 0,6%. Уся бакалія, крім рису, подорожчала від 0,1% до 4,6%. Рис подешевшав на 0,5%. Також впали у ціні курячі яйця — на 5,2%. Яблука – на 0,8%, яловичина — на 0,3%.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.