720 views

Із психологів – в офіціанти: відома тернополянка змінила професію (фото)

Автор: Наталія Турчин

Того вечора гості першої старотарнопільської ресторації «Леліва» були шокованими. Приємно.

У кельнерці, котра підійшла зі стравописом, упізнали відому психологиню, психодіагностку, психофізіолога, кандидатку психологічних наук … Тетяну Білінську. З психологів – в офіціанти! У поглядах читалось: що трапилось?

Питань того вечора до новоспеченої офіціантки в гостей направду було більше, ніж до старовинних назв страв. До слова, може, доречно було б до меню подавати одразу словник старотарнопольської?  Допоки чекаєш замовлення – втамовуєш інтелектуальний голод! Адже за назвами страв тут можна вивчати історію Файного та вподобання. Здається, відірвешся від читання, зиркнеш у вікно, а там – пані в капелюшку, із розчепіркою, у довгій сукенці поважно сідає у візок, запряжений двома білими кіньми…    

Замість словника цього вечора була пані Тетяна. Зізналась, до робочої зміни готувалась. Не те, що назви страв вивчила й може перекласти на сучаснотернопільську, а й складники та навіть …поєднання з напоями.

Чемно, з усмішкою відповідала на кожне запитання, пояснювала, радила, а ще – заспокоювала: то не кар’єрне піке, а тільки – експеримент! «Леліва» давно здійснює його. Пропонує відомим тернополянам …на вечір осовїти нову справу. Погодилась на таке з професійної цікавості. Адже для психолога можливість випробувати на собі нову професію та опинитись у чужій шкірі, – те ж саме, що приміряти чужу долю, відчути емоції, глибше вникнути в справу, на кілька годин стати іншою людиною.

«Мені було цікаво дізнатись більше про особливості професії кельнера, – зазначає. – Ми звикли, що офіціант приймає замовлення, приносить страву, рахунок і все. Насправді, кельнерство – це ціле мистецтво. Ти повинен не тільки запам’ятовувати все, чого бажає гість, а й з першого погляду зчитати його настрій, бажання, смаки, аби …запропонувати щось додатково. Це математика, логіка та філософія в одному флаконі. Уважність помножена на витончений гумор і вміння швидко адаптовуватись і переключатись. А ще – хороша фізична форма та майстерність майже циркового артиста, бо нести одразу кілька страв і при цьому не перечепитись, не впасти і нічого не впустити долу, завдання не з легких. Кельнери також – талановиті актори. Адже, які б коти на душі не шкребли, як би сильно іноді не хотілось підсмажити на вогнищі надто вередливого та відверто нахабного клієнта, – однаково широко посміхаються, наче – постійно в нірвані. Надзвичайна стресостійкість і витривалість, бо не кожному під силу цілий вечір бути зосередженим і на ногах».

Хто б подумав… Зазвичай ми переконані, що бути офіціантом легко. Вивчив меню і …збираєш чайові. Але ж ні…

«Експериментувати час від часу, змінюючи професію, дуже корисно. Ти бачиш себе й інших з боку. Починаєш більше цінувати те, що маєш. А інколи – усвідомлюєш: потрібно кардинально змінювати життя, – зауважує Тетяна Білінська. –  Це своєрідна терапія, котра дає відповіді, ставить запитання, занурює в пригоду, дарує незабутні емоції та новий цікавий досвід».

…Зміна завершилась. Кельнер Тетяна обслужила понад десяток гостей.

«Мені сподобалось, – зізнається. – Гості – інтелегентні та чемні. А персонал – високваліфікований та високоінтелектуальний. Дякую адміністратору Марії, та моїм чудовим помічницям у сфері кельнерства – Каті та Юлі. Коли що – кличте, підстрахую».

До слова, кельнер – не перше перевтілення Тетяни Білінської. Вона приміряла вже професії педагога, кондуктора. Тому анстпуного ранку, зайшовши до лікарні чи …викликавши поліцію, не дивуйтесь, взрівши її.

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.